Gyásztanácsadás pároknak, családoknak

Család- és párterápiás ülések veszteségek esetén

A családi veszteségek a legnagyobb krízist jelentik egy család életében. A családi veszteség minden esetben egy gyász folyamatot indít el, amelynek fázisain minden családtagnak keresztül kell mennie és kellenek közös rítusok emlékezések, ünnepek is. Ezen túlmenően azonban a legfontosabb és egyben legnehezebb feladat a család egységének megőrzése. A krízisek, veszteségek során az alábbi problémák merülhetnek fel:

  • gyerekek közötti, vagy a gyerek-szülő kapcsolat megromlik,
  • gyerekek viselkedése megváltozik (befelé fordul vagy épp ellenkezőleg, agresszív lesz),
  • korábban megoldott családi problémák újra előtérbe kerülnek,
  • ki nem mondott sérelmek, veszteségek kerülnek felszínre,
  • a felnőttek közötti intimitás, érzelmi intenzitás csökken,
  • elhalálozás esetén az élő szülő túlzott munkába menekülése, családtól való elzárkózása.

A családterápiás ülések feladata segíteni az érzelmek kifejezését, a szülői identitás megrendülésének helyreállítása, erősíteni és ápolni az identitást, oldani a bűntudatot.

Fontos továbbá megismerni a család gyászolási mintázatát: rituálékat, szokásokat melyek segíthetik a gyász folyamatát.

Perinatális veszteség

A perinatális időszak a születés körüli időszakot jelenti, azaz a számított terminus vége előtti 24.
héttől a születés utáni első hét végéig terjedő időtartamot. Pszichológiailag a fogantatástól a születést követő hetekig tartó periódus. Ezalatt bekövezetkezett vetélés, születés körüli halál utáni gyász a perinatális gyász.

Egy gyermek elvesztése, bármilyen életkorban történik is óriási veszteséget jelent a szülők számára. Amikor ez magzati korban vagy újszülött korban történik, akkor a normál gyászfolyamaton túl vannak olyan tényezők, amik nehezítik a gyászfolyamatot: a veszteség körülményei, traumatikus részletek; fájdalom, váratlan helyzet; a magzattal való kapcsolat kialakulása, de a találkozás hiánya, életének rövidsége; a gyermek jövőjének elvesztése.

A nők általában hosszabban és mélyebben gyászolnak, főleg szorongásról, depresszióról, étvágytalanságról, alvászavarokról számolnak be. Az anyáknál a halálesetet követően normál pszichés reakció a depresszív hangulat, a feszültség érzése, az étkezési és alvási zavarok, valamint a halott gyermekkel kapcsolatos gondolatok. A nők gyűlöletet és önvádat is érezhetnek, a bűntudat nagyon erősen jelentkezik. A férfiak, a veszteség élményen túl erős tehetetlenség élményt élnek meg és aggódnak a nőért.

A párterápiás ülések segítik ezt a komplikált gyászfolyamatot is előre haladni.